2010. szeptember 14.

Keresztény hiénák

Szigeti Sándor írása

Nem újdonság, hogy a képmutatás a kereszténység egyik valódi alapköve. Amikor azt mondják: „imádkozom érted”, igazából így értik: „őszintén remélem, hogy a lehető legborzalmasabb módon fogsz szenvedni, én pedig ott állok majd diadalmasan és kiröhöglek, mert most semmiféle hatalmam sincs fölötted, nem tudlak sem meggyőzni, sem megtörni, és mert ezt a tehetetlen vereséget képtelen vagyok elviselni, a jól bevált önámító hazugsághoz folyamodom”.

Bár teljesen emberi, hogy az ellenségeinket megfojtanánk akár egy kanál vízben, az ábrahámita hitvilág előcsalta híveiből a leghátborzongatóbbat. Igazi dögevőkké korcsosította őket. Valószínűleg nincs egyetlen valamirevaló gondolkodó, akiről ne híresztelték volna szemforgató ájtatosok, hogy a szenvedései során vagy a halálos ágyán megbánta bűneit és megtért. Hihetetlen, de igaz: annyira egysíkú, annyira primitív a világképük, hogy el sem tudják képzelni, hogy a vallásuk semmivel sem különb azoknál mítoszoknál, amikkel az emberek szórakoztatták egymást amióta világ a világ, és hogy aki legalább alapjáraton járatja az agyát, az képtelen nem észrevenni a hívők számára megkérdőjelezhetetlen, ősi hazugságok valódi természetét.

Véletlenül tudtam meg, hogy a Last.fm-nek köszönhetően megismert Behemoth nevű lengyel zenekar frontembere, Nergal leukémiában szenved. Mintha ez még nem volna elég, körülötte is megjelentek a vallásos hiénák, és ocsmány vihogásba kezdtek. Remélem, megüti őket a guta, és Nergal még sok-sok Bibliát tép szét a színpadon gyógyulása után.

A napokban megjelent közleményből az alábbiakban idézem azt a részt, ami újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy vannak ateisták a zuhanó repülőn is!

Végül, néhány megjegyzést szeretnék tenni bizonyos vallási körökből származó, erőltetett és téves véleményeket illetően. Meglepett, hogy betegségem néhány ember keresztes hadjáratának ürügyévé vált. Azok a szóbeszédek, amik szerint közelebb kerültem Istenhez vagy feladtam az eszményeimet és hason csúszom az ebben az országban kizárólagosan helyes világnézet előtt, nemcsak megleptek, de meg is ijesztettek. Tipikus példája ez annak, amikor valaki a saját nézeteit csak mások balszerencséjén élősködve tartja fenn. „Megbetegedett, tehát át fog térni a kereszténységre, be fogja látni, hogy a vallás, ami ellen harcolt, valójában közel áll hozzá.” Megállj! Miért változtatná meg a betegség a nézeteimet? Való igaz, nehéz időszakot élek át, és nehéz elűzni a végső dolgokkal kapcsolatos gondolatokat. De az elképzelés, hogy megváltoztatnám a véleményem, az értékrendem és az ideáljaim e betegség miatt, úgy hangzik, mintha valaki azt hinné, a fejem, nem pedig a testem beteg. Nevetséges azt sugalmazni, hogy megtérek. Hová térnék meg? Végtére is jól ismerem a keresztény hitvilágot, nem csak az irodalmi változatát, és semmi jót, kreatívot vagy szépet sem találok benne. Olvastam jobb és bölcsebb könyveket a Bibliánál. Háború, vér, zsarolás, erőszak, vérfertőzés, pedofília, zoofília, kollaboráció és árulás – valamennyi lapból gonoszság árad. Néhányan azt mondhatnák, nem értem a Biblia üzenetét. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a kereszténység nem más, mint rozsdás, ósdi építmény, ami bármelyik pillanatban összeomolhat. Csak azért tart még mindig, mert a hiszékenyek vakon követik a pásztort; kérdések nélkül, gondolkodás nélkül, még csak nem is az ígéret földjére, de az intellektuális mészárszékre. Szóval, azt mondom azoknak, akik esélyt látnak arra, hogy megszegem a szabályaimat és megtagadom önmagam a betegség miatt: csak a holttestemen át!

Behemoth: Ceremony of Shiva